donderdag 15 maart 2018 /

Fotografie / Toon Michiels

Archief Toon Michiels naar Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft het complete archief van de Brabantse fotograaf Toon Michiels (1950-2015) als schenking ontvangen. Het archief omvat zo'n 8.300 negatieven en bijbehorende contactafdrukken, circa 4.250 dia's, 550 kleuren- en zwart-witafdrukken, polaroids, agenda's, collages in sigarendoosjes en boeken.

 

Michiels werd in 2016 bij een groter publiek bekend door de tentoonstelling American Neon Signs by Day & Night in het Rotterdamse museum. Daar waren de foto's te zien die Michiels midden jaren zeventig had gemaakt tijdens zijn roadtrips in de Verenigde Staten. Hij bezocht er onder andere Reno en Las Vegas en raakte gefascineerd door de neon reclames bij restaurants en hotels, met iconen uit de populaire Amerikaanse cultuur zoals cowboys, palmbomen en cactussen.


Toon Michiels was fotograaf en grafisch vormgever. In 1974 publiceerde hij het succesvolle Zeldzame mensen (1974), waarin hij het dagelijks leven volgt van het bejaarde Brabantse echtpaar Sjo Pol en Marinus de Bresser, in een boerderij waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het werk wordt vergeleken met dat van Vincent van Gogh; er volgen tentoonstelling in het Noord Brabants Museum (1985) en Rijksmuseum Vincent Van Gogh (1986-1987).


Michiels zal na Neon Signs meerdere reisseries maken, ander andere in Amerika en Zuid-Europa. Vaak zoekt hij daar, zoals hij het zelf formuleerde: ,,De leegte, de eenzaamheid, die in ieder mens zit […]." Ook werkt Michiels in opdracht en is hij docent fotografie aan de Rietveld. Michiels, die aan depressies leed, maakte in 2015 een eind aan zijn leven.


Het Nederlands Fotomuseum denkt na over een tentoonstelling maar kan daar vooralsnog geen concrete datum aan vast plakken. Curator Frits Giersberg schreef in 2015 al in zijn In Memoriam: ,,Misschien dat zijn droom over een grote overzichtstentoonstelling ooit nog eens uitkomt. Hij had er al een titel voor: Memory Hotel."

<<auteur>> Ria