zaterdag 1 december 2012 / Het Financieele Dagblad / Lewis Hine: The Sky Boy (1931)

Fotografie / Lewis Hine

De camera als wapen

Wie in New York het Empire State Building bezoekt en met die supersnelle lift naar boven zoeft, naar het Obervatory
op de 87ste verdieping, wordt beloond met een magnifiek en een bijna duizelingwekkend uitzicht over de stad.
Het is bijna niet voor te stellen dat hier ruim tachtig jaar geleden mannen boven de grond zweefden, hard bezig met het bouwen van wat lange tijd het hoogste gebouw van New York zou zijn. Zonder zekering en zonder vangnet, maar met bravoure én de nijpende noodzaak om geld te verdienen. Want de banen lagen, net als nu, nou eenmaalniet voor het oprapen.
The Sky Boy (1931) geeft perfect de sfeer van die tijd weer: het optimistische en hoopvolle bouwen aan de Amerikaanse Droom enerzijds, en de armoedige omstandigheden van de jaren van de Grote Depressie anderzijds.

Mede door zijn foto’s werd kinderarbeid daadwerkelijk aangepakt in de VS

Lewis Hine (1874-1940) zag het maken van foto’s als een wapen om misstanden aan de kaak te stellen.Hij reisde voor de National Child Labor Committee door de Verenigde Staten om kinderen te fotograferen die werkten in de landbouw,mijnen, fabrieken,naaiateliers en op straat. Mede door zijn foto’s werd kinderarbeid daadwerkelijk aangepakt. Daarnaast was hij een van de fotografen van de Pittsburgh Survey (1907-1910), waarvoor hij de werkomstandigheden in de Amerikaanse steden documenteerde. Bekend werd Hine ook met foto’s van immigranten die op Ellis Island aankwamen in New York.
In het Nederlands Fotomuseum zijn 170 originele afdrukken te zien uit de periode 1903 tot 1937. Prachtige kleine beelden in zwart-wit
die ontroeren maar ook opvallend vaak geestig zijn.

 

Lewis Hine, Fotograferen voor verandering, t/m 6 januariin Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, nederlandsfotomuseum.nl.