dinsdag 21 februari 2017 / NRC online / August Sander, Chef pâtissier, 1928

Fotografie / Strijd om de nalatenschap van fotograaf August Sander.

Van wie is August Sander?

De internationale galerie Hauser & Wirth vecht een geschil uit met de Duitse SK Stiftung Kultur over de nalatenschap van de Duitse fotograaf August Sander. Beiden zeggen die te beheren. „Het is simpelweg niet waar wat de galerie in haar persbericht schrijft”, zegt kunsthistorica Gabriele Conrath-Scholl, hoofd van Die Photographische Sammlung van de SK Stiftung Kultur in Keulen. Op 9 februari bracht Hauser & Wirth naar buiten dat zij voortaan de nalatenschap van de beroemde Duitse fotograaf August Sander (1876-1964) vertegenwoordigen, samen met achterkleinzoon Julian Sander, die een galerie runt in Keulen.

August Sander wordt gezien als een van de belangrijkste Duitse fotografen van de vorige eeuw en is met name bekend door zijn documentaireproject Mensen van de 20ste eeuw, waarin hij zich ten doel stelde de volledige maatschappelijke orde van zijn tijd in kaart te brengen.

 

„En dus waren wij genoodzaakt te reageren”, zegt Conrath-Scholl. Op 14 februari liet de SK Stiftung Kultur weten dat zij de enige legitieme vertegenwoordiger is en blijft van het August Sander Archiv, bestaande uit onder andere 10.700 originele negatieven en circa 3.500 vintage prints. De stichting verwierf de nalatenschap in 1992, toen de kleinzoon van August Sander het aan hen verkocht.

Conrath-Scholl zegt uitdrukkelijk dat de stichting geen bezwaar heeft tegen het feit dat Hauser & Wirth foto’s van Sander verkoopt: „Natuurlijk niet. Dat zou niet kunnen. De familie van Julian Sander heeft een aantal vintage prints en latere afdrukken in bezit, die ze mogen verkopen. Maar dat Hauser & Wirth nu de officiële vertegenwoordiger is van de nalatenschap, dat klopt niet.”

Hauser & Wirth geeft desgevraagd nog niet gereageerd. De advocaten van beide instituten zijn in onderhandeling over de kwestie.