zaterdag 5 mei 2018 / NRC / Het Blad / Foto Nationaal Archief / KNVB Archief

Fotografie / KNVB-archief

Voor de eerste keer naar het WK

Het is 1934 en voor de allereerste keer kwalificeert Nederland zich voor de eindronde van het WK voetbal, gehouden in Italië. Op de avond van 21 mei worden officials en spelers verwacht in hotel Bristol in Arnhem, waar ze de volgende ochtend de trein nemen naar Luzern. Na een overnachting gaat de reis de volgende dag verder naar Milaan, waar Nederland op zondag 27 mei de eerste wedstrijd speelt.

 

Het verhaal van deze bijzondere treinreis van het Nederlands elftal is te lezen op de site van de KNVB. De foto’s zijn te zien op de website van het Nationaal Archief; hoe de mannen worden uitgezwaaid op het Arnhemse station, hoe linksbinnen Jaap Mol zijn teamgenoten tijdens de reis vermaakt met zijn accordeon, hoe trainers en spelers hun tijd doden met een potje kaarten in de coupé van de luxe Mitropa-trein.

 

Het Archief kwam in 1990 in bezit van drie foto- albums, met in totaal zo’n 10.000 voetbalfoto’s gemaakt tussen 1910 en 1940. Remco van Dam, woordvoerder van de KNVB: „De foto’s waren door het toenmalige bestuur in plakboeken geplakt en werden door de bond bewaard in archiefkasten. Na een reorganisatie besloten we deze onder te brengen bij het Nationaal Archief.”

 

De KNVB maakt zelf regelmatig gebruik van het archief. „Als wij op onze site een item maken over de geschiedenis van het voetbal of de KNVB. Of als het Nederlands elftal tegen Spanje speelt, dan vertellen wij dat dit de tiende keer is en laten we mooi historisch beeld van de eerste keer zien.”

 

Nederland werd toen in 1934 in de eerste ronde met 3-2 door Zwitserland uitgeschakeld. Jammer, zeker ook voor de 7.000 supporters, van wie een aantal met de fiets naar Italië was gereisd.

 

De historische foto’s van de KNVB zijn te vinden op nationaalarchief.nl.