zaterdag 6 juli 2019 / NRC / Het Blad / Foto's Merlijn Doomernik

Achtergrond / Fotoverhaal Merlijn Doomernik

De kinderen van Karbaat

Was het een schok voor je, vraagt Karin de Kroes (39) aan Peter Liefhebber (37) – haar halfbroer, zo weten ze sinds een aantal weken. Ze ontmoeten elkaar in de studio van fotograaf Merlijn Doomernik en hebben elkaar nooit eerder gezien – Peter weet sowieso pas sinds een paar weken dat hij een zoon is van de omstreden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat.
„Ik was vooral verrast”, zegt Peter. „Maar ik vind het niet vervelend. Jij?” Hij wil van alles weten: hoe oud ben je, heb je kinderen, een man, hoe is je contact met de andere broers en zussen, ga je volgende week naar het familie-etentje, naar de zomer-bbq? Vertel!
„Toen ik in het nieuws hoorde dat het DNA van Karbaat na jarenlange rechtszaken mocht worden onderzocht, vond ik dat ongelooflijk fascinerend”, zegt Doomernik, die het initiatief nam voor de fotoserie. „Het zou de donorkinderen, die al langer het vermoeden hadden dat hij de vader was, dan eindelijk 100 procent zekerheid geven. Door ze allemaal op dezelfde manier te fotograferen, wilde ik onderzoeken in hoeverre ze gelijkenis vertonen.”
Doomernik vond uiteindelijk vijftien donorkinderen bereid te poseren. „Veel van hen komen liever niet in de media. Waarschijnlijk ligt het vaak gevoelig, dan is het misschien nooit aan alle familieleden verteld. Zeker voor de opvoedvaders kan het moeilijk zijn.”

Toen Jan Karbaat in 2017 op 89-jarige leeftijd overleed, werden op last van de rechter zijn tandenborstel, steunkousen en 25 andere voorwerpen opgeslagen in een kluis. Er liepen op dat moment al langer beschuldigingen tegen hem, onder andere dat hij bij de behandelingen van alleenstaande moeders en stellen waarvan de man onvruchtbaar was, zijn eigen sperma zou hebben gebruikt. Karbaat heeft altijd ontkend, vaderschapstesten weigerde hij. In mei wees het DNA-onderzoek uit dat hij de vader van 49 donorkinderen was.
Inmiddels zijn er al vier nieuwe bijgekomen. In de ‘Broers en Zussen’-appgroep van de Karbaat-kinderen loopt een weddenschap; waarop zou de teller staan met Kerst 2020? De schattingen lopen uiteen van 88 tot 256.

 

Zie hier het hele artikel plus de interviews die ik had met een aantal kinderen van Jan Karbaat