foto Jitske Schols

Over Rianne van Dijck

 

Ik werk als journalist en (eind)redacteur voor onder andere NRC, waar ik voornamelijk over fotografie schrijf. 

Ik doe momenteel vooral eindredactie voor het katern Leven van NRC, en ben betrokken bij het Magazine dat maandelijks verschijnt bij de weekendkrant van NRC, met daarin bijdragen van onder anderen Raoul de Jong, Maxim Februari en Bas Heijne. 

 

In juli 2019 kwam het fotoboek Hollandse Helden van de jaren 60 uit, met werk van fotograaf Louis van Paridon (1922-2016), dat ik maakte voor uitgeverij Johan Enschede Amsterdam.

- Het boek is een krachtig eerbetoon aan een vergeten fotograaf, een vakman die een heerlijk, afgerond oeuvre naliet.' (Paul Onkenhout, de Volksrant) 

- 'Een prachtige fotograaf, ten onrechte onderbelicht gebleven in de Nederlandse fotografiegeschiedenis.' (Freek Baars, Spaarnestad Photo)

Lees hier de stukken die de verschillende media over het boek publiceerden: NRChet Parool, Trouw, de Volkskrant, Dagblad van het Noorden, Elsevier, Brabants Dagblad

 

 

Eerder werkte ik onder andere voor Hollands Diep, het Financieele Dagblad, de VPRO, het Nederlands Fotomuseum, de Nederlandse Film Academie, See All ThisAvenue en andere opdrachtgevers.

 

Ook ben ik de oprichter van de Fotosalon, waarvoor ik  rondleidingen, lezingen, een cursusreeks Geschiedenis van de Fotografie, atelier- en beursbezoeken organiseerde. Zo leidde Viviane Sassen ons rond door haar tentoonstelling in Foam,  zaten we aan de keukentafel bij Bertien van Manen, bezochten we de  fotobeurs Paris Photo in Parijs en waren we te gast bij veilinghuis Sotheby's. Die activiteiten staan wegens drukte alweer een tijdje in de ijskast, maar worden, wie weet,  ooit weer eens opgepakt.