Artikelen in 'Fotografie' - X
/4772.png
maandag 26 april 2021 / NRC

Fotografie / Nadine Stijns

Senna in de stille stad

Helemaal in haar eentje, lijkt het, banjert de vierjarige Senna door verlaten straten. Haar moeder, fotografe Nadine Stijns, maakte een unheimische fotoserie tijdens de eerste lockdown.

/4771.png
dinsdag 6 april 2021 / NRC

Fotografie / Monique Belier

Racisme zit in kleine dingen

Fotograaf Monique Belier had in haar jeugd in een Noord-Hollands dorp een multiculturele vriendengroep. Ze vraagt zich af hoe dat voor hen was: als een van de weinige kinderen van kleur opgroeien in een wit dorp.

/4770.jpg
woensdag 17 februari 2021 / NRC

Fotografie / Thana Faroq

Uitgeprocedeerde asielzoekers zitten vast tussen hier en daar

 

FotoserieThana Faroq vluchtte uit Jemen en fotografeerde in Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers. „Er zijn momenten dat je boos en verbitterd bent.”

/4769.jpg
vrijdag 22 januari 2021 / NRC

Fotografie / Sake Elzinga

'Kijk, zo was het'

Hoe kijken fotografen naar Nederland? In deze aflevering: Sake Elzinga. Hij is veel bezig met verandering, met wat anders is. „Ik leg de wereld om mij heen vast, als een soort geschiedschrijving. Niet alleen registreren maar ook: de ziel van iets of iemand vastleggen. Voor later.”

/4768.jpg
donderdag 14 januari 2021 / NRC

Fotografie / Marielle van Uitert

'Het is geen poedel hè'

 

Marielle van Uitert fotografeerde gezinnen met wolfhonden. „Zij zeggen: wij willen een ‘échte hond’, niet eentje die opzit en pootjes geeft.”

/4766.jpg
maandag 30 november 2020 / NRC

Fotografie / Ed van der Elsken

Ook voor Ed van der Elsken was het eerst vallen en opstaan


Een boek en een tentoonstelling laten zien hoe de fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990) van eindeloos onderzoeken en experimenteren zijn werkwijze maakte.

/4765.jpg
woensdag 18 november 2020 / NRC

Fotografie / Novi Zijlstra

Het voelt als een verliefdheid

Fotograaf Novi Zijlstra legde het dagelijks leven vast in een klooster. "Wat trekt deze vrouwen in zo’n leven? Ik hoorde: het is een roeping. Iemand zei: het voelt als een verliefdheid.”

donderdag 29 oktober 2020 / NRC

Fotografie / William Wegman

Deze fotograaf heeft zijn roem aan zijn hond te danken

Vrolijk, ontroerend en grappig zijn de foto’s die William Wegman maakte van zijn Weimaraners. Goh, dat je met een hond zoveel kanten op kan, denk je als kijker.

donderdag 15 oktober 2020 / NRC

Fotografie / Alec Soth

‘Een portret vertelt nooit het hele verhaal’

 

De Amerikaanse fotograaf Alec Soth zoekt meer verbinding met de mensen die hij portretteert. „Want maak je anders eigenlijk geen misbruik van iemand?”

/4764.jpg
woensdag 30 september 2020

Fotografie / Paul Cupido

De beelden van Cupido zijn dromerig en mystiek

 

In de Amsterdam opent deze week een nieuwe fotogalerie: een vestiging van de Bildhalle in Zürich. De eerste expositie is gewijd aan Paul Cupido (1972).

/4756.jpg
vrijdag 25 september 2020 / NRC

Fotografie / 50 jaar NRC: Lieke Janssen

‘Ik hou van een twist in een beeld, een kwinkslag’

 

NRC bestaat 50 jaar en stelde voor die gelegenheid een foto-expositie samen met zeven bijzondere series van NRC-fotografen. Voor haar illustratieve studiofotografie knutselt Lieke Janssen in haar studio hele scènes in elkaar. “Ik houd ervan met mijn handen te werken.”

/4757.jpg
vrijdag 25 september 2020

Fotografie / NRC 50 jaar: Annabel Oosteweeghel

‘Hoe kon ik racisme in het voetbal in beeld brengen met alleen portretten?’

 

NRC bestaat 50 jaar en stelde voor die gelegenheid een foto-expositie samen met zeven bijzondere series van NRC-fotografen. Annabel Oosteweeghel fotografeerde zeventien voetballers, trainers en officials bij een artikel over racisme in het voetbal.

/4758.jpg
vrijdag 25 september 2020 / NRC

Fotografie / 50 jaar NRC: Olivier Middendorp

‘Gevaarlijk? Natúúrlijk ga ik, dit is mijn werk’

NRC bestaat 50 jaar en stelde voor die gelegenheid een foto-expositie samen met zeven bijzondere series van NRC-fotografen. Olivier Middendorp fotografeerde Nederland in coronatijd: “Hoe belangrijker de situatie, hoe zwaarwegender je rol als fotojournalist.”

vrijdag 25 september 2020 / NRC

Fotografie / 50 jaar NRC: Eric Brinkhorst

Fotograferen met een drone: 'Soms klopt ineens alles'

NRC bestaat 50 jaar en stelde voor die gelegenheid een foto-expositie samen met zeven bijzondere series van NRC-fotografen. Eric Brinkhorst legt met zijn drone Nederland van boven vast: “Een drone biedt echt toegevoegde waarde voor de fotojournalistiek.”

/4760.jpg
vrijdag 25 september 2020 / NRC

Fotografie / 50 jaar NRC: Peter Lipton

'Ik ga graag systematisch te werk, ik hou van het gepuzzel'

 

NRC bestaat 50 jaar en stelde voor die gelegenheid een foto-expositie samen met zeven bijzondere series van NRC-fotografen. Peter Lipton maakt elke maand een foto voor de rubriek 'Ontmanteld'. "Het is altijd een beetje uitproberen wat de vorm het best naar voren brengt."

/4761.jpg
vrijdag 25 september 2020 / NRC

Fotografie / 50 jaar NRC: Jan Dirk van der Burg

'Ik hou van het uitzonderlijke binnen het alledaagse'

 

NRC bestaat 50 jaar en stelde voor die gelegenheid een foto-expositie samen met zeven bijzondere series van NRC-fotografen. Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg maakt maandelijks beeldverslag van Nederland. “Wat ik doe is rechttoe rechtaan. Droogklotige flitsfotografie noem ik het soms.”

/4762.jpg
vrijdag 25 september 2020 / NRC

Fotografie / Merlijn Doomernik

De crisis bracht hem nieuwe inspiratie en nieuw plezier

 

NRC-fotograaf Hoe kijken NRC-fotografen naar Nederland? In deze aflevering: Merlijn Doomernik fotografeerde musici en andere kunstenaars. Voor nop.

/4763.jpg
vrijdag 25 september 2020 / NRC

Fotografie / 50 jaar NRC: Merlijn Doomernik

‘Eerst wat sarcasme, ironie en cynisme uitwisselen en dan aan de slag’

 

NRC bestaat 50 jaar en stelde voor die gelegenheid een foto-expositie samen met zeven bijzondere series van NRC-fotografen. Merlijn Doomernik maakt (bijna) elke week de foto bij de autotest van Bas van Putten. “We maken het niet mooier dan het is.”

/4755.png
woensdag 2 september 2020 / NRC

Fotografie / Ingeborg Everaerd

Pas maanden later begon Timo te praten over Colombia

 

Fotograaf Ingeborg Everaerd maakte met haar zoon Timo een reis naar zijn geboorteland Colombia. Een zoektocht, búsqueda, naar zijn wortels. „In dat ziekenhuis had hij dus gelegen, moederziel alleen.”

/4754.jpg
vrijdag 28 augustus 2020 / NRC

Fotografie / Dieuwertje Bravenboer

Ziek van licht

Sommige mensen worden ziek van zonlicht. Fotograaf Dieuwertje Bravenboer zocht een aantal van hen op. Wat voor invloed heeft het op je leven als je niet naar buiten kunt wanneer de zon schijnt?

Toon meer berichten