foto Jitske Schols

Over Rianne van Dijck

 

Ik werk als journalist en (eind)redacteur voor onder andere NRC, waar ik voornamelijk over fotografie schrijf. Ook coördineer ik Het Blad bij NRC, het maandelijkse magazine dat bij de weekendkrant verschijnt, met bijdragen van Bas Heijne, Coen Verbraak en Claudia de Breij.

 

Momenteel werk ik voor uitgeverij Johan Enschede Amsterdam aan een fotoboek over de fotograaf Louis van Paridon (1922-2016) dat medio 2019 al verschijnen. Een curator, bij wie ik om informatie vroeg, schreef me: "Mooi dat er een boek komt over de onvolprezen fotograaf Louis van Paridon! Een prachtige fotograaf, ten onrechte onderbelicht gebleven in de Nederlandse fotografiegeschiedenis.”

 

Tot voor kort was ik als managing editor betrokken bij de oprichting en productie van kunstplatform See All This (magazine en online). See All This is verbonden aan 60 musea en galeries, waaronder het Rijksmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Gogh Museum, Groninger Museum en Boijmans Van Beuningen.

 

Eerder werkte ik onder andere voor Hollands Diep, het Financieele Dagblad, de VPRO, het Nederlands Fotomuseum, de Nederlandse Film Academie, Avenue en andere opdrachtgevers.

 

Ook ben ik de oprichter van de Fotosalon, waarvoor ik  rondleidingen, lezingen, een cursusreeks Geschiedenis van de Fotografie, atelier- en beursbezoeken organiseerde. Viviane Sassen leidde ons rond door haar tentoonstelling in Foam, we zaten aan de keuketafel bij Bertien van Manen, bezochten de  fotobeurs Paris Photo in Parijs en waren te gast bij veilinghuis Sotheby's. Die activiteiten staan wegens drukte in de ijskast, maar worden, wie weet,  ooit weer eens opgepakt.