Artikelen in 'Fotografie' - X
/3977.jpg
donderdag 15 maart 2018 / NRC

Fotografie / Hans Bol

Vogels in grofkorrelig zwart

Fotograaf Hans Bol maakte een compact fotoboek over kraaien en raven. ,,Wat ik zie zijn intrigerende beesten: slim, speels, alert."

/3974.png
donderdag 15 maart 2018

Fotografie / Toon Michiels

Archief Toon Michiels naar Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft het complete archief van de Brabantse fotograaf Toon Michiels (1950-2015) als schenking ontvangen.

/3957.png
vrijdag 23 februari 2018 / NRC

Fotografie / Maria Austria

Een vrouw die doet wat ze zelf wil

"Vanaf het moment dat ze haar echtgenoot de deur uitzet, zie je dat ze nog sterker dan voorheen de vrijheid neemt om te doen wat ze zelf wil," zegt biograaf Martien Frijns over fotograaf Maria Austria. Austria staat bekend als de fotograaf die heel cultureel Nederland voor haar lens kreeg, maar ze deed veel meer dan dat.

/3931.jpg
donderdag 8 februari 2018

Fotografie / Back to the Future

Het maanlicht vangen

De tentoonstelling Back to the Future in Foam gaat over de ongelimiteerde experimenteerlust en de ultieme verwondering die gepaard ging met de uitvinding van de fotografie in de negentiende eeuw, en de reflectie en reactie op deze avontuurlijk beginperiode door hedendaagse kunstenaars.

/3930.jpg
zaterdag 20 januari 2018 / NRC

Fotografie / Jacqueline Hassink

Nee, géén wifi

Fotograaf Jacqueline Hassink reisde naar plekken op aarde waar het digitaal doodstil is. „Ik realiseerde me hoe verslaafd ik was aan mijn mobiele telefoon.”

/3910.jpg
zaterdag 30 december 2017 / NRC

Fotografie / Victoria & Albert Museum

Hier kan een mens tot rust komen

Het Londense Victoria & Albert Museum toont deze winter met Into the Woods – Trees in Photography een prachtige selectie bomen uit haar eigen fotocollectie. De sterk grafische patronen van takken en stammen, de structuren van basten en knoesten, de kleuren van bladeren en bloesems –  ze nodigden fotografen uit tot een artistieke, vaak lyrische benadering.

/3909.jpg
donderdag 28 december 2017 / NRC

Fotografie / Jaaroverzicht NRC 2017

De beste kunst van 2017

Wat blonk volgens de critici van NRC uit in de beeldende kunst van dit jaar. Ik stelde voor NRC mijn Top 5 fotografie samen. Op nummer 1: Alec Soth, wiens werk een een heerlijke, vrije wanderlust weerspiegelt. 'Met zijn sfeer van melancholie en verstilling is Soth een dichter met beelden'.

/3892.jpg
donderdag 21 december 2017

Fotografie / Francesco Neri

Ode aan de familie

Als professionele fotografen hun lens op hun eigen familie richten, is dat vaak geen vrolijke bedoening. Hoe anders is dat bij Francesco Neri, die een warm en intiem portret maakte van zijn Italiaanse familie.

/3886.png
zondag 10 december 2017 / NRC

Fotografie / Ad Van Denderen

De hoop is weg in Israël

Fotografie Ad van Denderen maakte een boek en een tentoonstelling met de foto’s die hij sinds begin jaren negentig in Israel en de Palestijnse gebieden maakt. En rondt daarmee eindelijk een 25 jaar durend project af. Een interview met een van Nederlands toonaangevende fotografen. 

/3879.jpg
vrijdag 17 november 2017 / NRC

Fotografie / Jan Eijkelboom

Kijk 'm daar zitten: de ideale man

Het feestelijk retrospectief van Hans Eijkelboom richt zich op zijn reeksen, maar laat ook zien hoe ontzettend grappig zijn foto's kunnen zijn.

/3875.png
zaterdag 11 november 2017 / NRC

Fotografie / Loek Buter

De poëzie van het platteland

Fotograaf Loek Buter zoekt in zijn serie Wakers, Slapers en Dromers naar de schoonheid van het Noord-Hollandse landschap en vindt die in de natuur, de mensen en de dieren.

/3876.jpg
vrijdag 10 november 2017 / NRC

Fotografie / Jan Banning

De gammele huiskamers van het communisme

Precies honderd jaar na de Russische Revolutie publiceert fotograaf Jan Banning de resultaten van zijn zoektocht naar de overblijfselen van het communisme. In Red Utopia zien we partijleden die vanuit krakkemikkige kantoortjes hun best doen een ideologie levend te houden.

/3869.png
donderdag 26 oktober 2017 / NRC

Fotografie / Bieke Depoorter

In de slaapkamers van Egypte

De Belgische fotograaf Bieke Depoorter wist toegang te krijgen tot Egyptische slaapkamers. Op straat vroeg ze Egyptenaren om hun commentaar op haar beelden.

/3960.png
woensdag 25 oktober 2017

Fotografie

Live interview Jan Banning

Op 24 oktober interviewde ik fotograaf Jan Banning in het Odeon Theater in Zwolle onder andere over zijn serie Red Utopia, te zien in het naastgelegen museum De Fundatie. Precies honderd jaar na de Russische Revolutie laat  Jan Banning hier de resultaten zien van zijn zoektocht naar de overblijfselen van het communisme, waar partijleden in verschillende landen vanuit krakkemikkige kantoortjes hun best doen een ideologie levend te houden.

 

De avond werd georganiseerd door Nikon Nederland. 

 

Bekijk het interview op https://www.facebook.com/NikonNederland/videos/10156044529929467/

 

/3865.jpg
vrijdag 20 oktober 2017 / NRC

Fotografie / Desiree Dolron

Hoe de tijd je blik verandert

Nadat de foto’s uit de grote voorjaarstentoonstelling in Singer Laren van fotograaf Desiree Dolron (1963) waren opgeborgen, dook ze haar archief in om met de blik van nu opnieuw te kijken naar vroeger werk.

/3849.jpg
maandag 9 oktober 2017 / NRC

Fotografie / Document Nederland Rijksmuseum

Als je valt, dan val je hard

Document Nederland is de opdrachtenreeks van het Rijksmuseum Amsterdam waarvoor sinds 1975 een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp in beeld brengt. Anoek Steketee (1974) fotografeerde ‘staatloosheid’.

/3851.jpg
maandag 2 oktober 2017 / NRC

Fotografie / André Kertész

De melancholische blik van Kertész

Ook als we zijn werk nooit eerder zagen, hebben we het gevoel dat de romantische foto’s van André Kertész ons heel vertrouwd zijn. De Hongaarse fotograaf stond aan de basis van een beeldtaal waarvan we ons niet kunnen voorstellen dat die er ooit níét was.

/3820.png
zaterdag 9 september 2017 / NRC

Fotografie / Jamie Hawkesworth

Rauw en authentiek

Het maakt eigenlijk niet zo veel uit of Jamie Hawkesworth een hippe modeshoot doet, een reisreportage maakt in de Oekraïne of maandenlang rondhangt op een busstation. In al zijn werk, commercieel én autonoom, hangt die zweem van authenticiteit.

/3812.png
dinsdag 18 juli 2017 / NRC

Fotografie / Zanele Muholi in Stedelijk Museum

Kijk, wij bestaan

Zanele Muholi ziet het als haar missie de visuele geschiedenis van zwarte homoseksuelen en transgenders in Zuid-Afrika te herschrijven. Voor het eerst is er in Nederland een overzichtstentoonstelling.

/3799.png
woensdag 21 juni 2017 / NRC

Fotografie / New Realities in het Rijksmuseum

Hoe het begon

Fotografie werd in de negentiende eeuw vooral gezien als een middel om te registeren en te documenteren, niet als kunst – wat niet wil zeggen dat menig fotograaf er artistieke aspiraties op nahield.

Toon meer berichten