Artikelen in 'Fotografie' - X
/4174.jpg
zondag 11 november 2018

Fotografie / Nacht van NRC

Interview Erwin Olaf

Op 10 november interview ik fotograaf Erwin Olaf tijdens De Nacht van NRC in De Doelen in Rotterdam. Over provoceren, seks, verdriet, verstilling, en over Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander. 

En natuurlijk over zijn tentoonstellingen volgend jaar in het Rijksmuseum, het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum Den Haag, zijn monografie die verschijnt bij Éditions Xavier Barral en de documentaire 'The Legacy' van Michiel van Erp die in 2019 uitkomt.

/4169.jpg
dinsdag 30 oktober 2018 / NRC

Fotografie / Todd Hido

Desolaat en filmisch

De foto’s van de Amerikaanse fotograaf Todd Hido hebben een eenzame, desolate sfeer. Toch zijn ze niet somber – Hido richt zich vooral op schoonheid.

/4165.png
donderdag 18 oktober 2018 / NRC

Fotografie / Josef Koudelka

Desolate schoonheid

Magnum-fotograaf Josef Koudelka legt in strakke, soms bijna schilderachtige composities vast hoe door menselijk ingrijpen het landschap kan veranderen in een smerige, ontoegankelijke plek.

/4163.png
donderdag 11 oktober 2018 / NRC

Fotografie / Photography Centre Victoria & Albert Museum London

Een schatkamer aan foto's

In het Victoria & Albert Museum in Londen opent deze vrijdag het nieuwe Photography Centre. Het laat goed zien hoe fotografie van registrerend medium naar kunst transformeerde.

/4143.png
donderdag 4 oktober 2018 / NRC

Fotografie / Masahisa Fukase

Bij de excentrieke Masahisa Fukase gaat het altijd over hemzelf

Op het obsessieve af fotografeerde de Japanse kunstenaar Masahisa Fukase zijn familie, zijn katten en vooral ook heel vaak zichzelf.

/4123.png
dinsdag 18 september 2018 / NRC

Fotografie / Cas Oorthuys

Scherp oog voor schoonheid

Voor Cas Oorthuys hoefden foto’s geen kunst te zijn. Toch had hij een geweldig oog voor schoonheid. Sommige van zijn foto’s zijn nu Nederlandse klassiekers.

/4112.png
donderdag 13 september 2018 / NRC

Fotografie / Lauren Greenfield

Meer, meer, meer

Lauren Greenfield toont in Den Haag de wereld van de rich and famous – en de mensen die daar hevig naar verlangen.

/4110.png
zaterdag 8 september 2018 / NRC

Fotografie / Geert van Kesteren

De almacht van de big data

Overgave aan God of aan algoritmes, in wezen maakt het niet veel uit, wil Geert van Kesteren laten zien in zijn video-installatie The Believers, te zien tijdens Bredaphoto deze maand.

/4111.png
vrijdag 7 september 2018 / NRC

Fotografie / Koos Breukel

Van peutersnoet tot roofdierblik

Koos Breukel volgde zijn opgroeiende zoon Casper en toont zijn werk nu in vijf zalen in Huis Marseille. Je raakt niet uitgekeken.

/4058.jpg
zondag 22 juli 2018

Fotografie / Walther Collectie in Foam

Hoe de een verschilt van de ander

De Duits-Amerikaanse verzamelaar Artur Walther toont in Foam zijn fascinatie voor fotografie in series én voor vernacular fotografie; vaak door amateurs gemaakt, nooit bedoeld om als kunst aan de muur te hangen.

/4059.jpg
zaterdag 21 juli 2018 / NRC

Fotografie / Rosa Verhoeve

Kunstenaar met een camera

,,Aan de ene kant het mystieke Indische, aan de andere kant die nuchtere Hollandse inborst van haar vader. Zo was Roos.”  Het werk van Rosa Verhoeve (1959-2018) ging altijd over de binnenkant. "Het was poëzie.”

/4047.png
vrijdag 20 juli 2018 / NRC

Fotografie / Batia Suter in Le Bal, Parijs

Kakofonie aan beeld

Batia Suter werkt met bestaande beelden uit oude boeken, encyclopedieën en tijdschriften. Voor de nieuwe expositie in Le Bal in Parijs liet ze zich inspireren door de energie en het verleden van die plek - ooit een wild en opwindend uitgaanscentrum. 

/4046.png
zaterdag 7 juli 2018 / NRC / Het Blad

Fotografie / Louise Honée

Opgetild door de wind

Fotograaf Louise Honée fotografeerde kinderen in oude mijnstreken in Engeland en de VS. ,,Deze kinderen worstelen, tussen hoop en wanhoop, overal en nergens."

/4048.png
donderdag 5 juli 2018 / NRC

Fotografie / Carl De Keyzer in Noord-Korea

Ik maak het nóg groter en kleurrijker

De Belgische fotograaf Carl de Keyzer maakte vier reizen naar Noord-Korea en bezocht daar meer plekken dan enig ander fotograaf ooit. ,,Ik ben gefascineerd door de visuele aspecten van totalitaire regimes, die zijn zo fotogeniek.”

/4042.jpg
dinsdag 19 juni 2018

Fotografie / Carl De Keyzer

Carl De Keyzer over Noord-Korea

Ik sprak in Museum Helmond met met de Belgische fotograaf Carl De Keyzer, lid van het Franse fotopersbureau Magnum Photos. De foto's die hij maakte in Noord-Korea zijn vanaf vandaag te zien in Helmond in de expositie 'DPR Korea Grand Tour'. Foto Eva Rossi

Het stuk volgt donderdag 5 juli in het Cultureel Supplement van NRC

/4043.png
donderdag 14 juni 2018 / NRC

Fotografie / Jan Banning

Het gaat altijd over recht en onrecht, macht en onmacht


Hoe kan het eigenlijk kan dat er nooit eerder een oeuvreoverzicht van het werk van Jan Banning te zien was? In het Fotomuseum Den Haag wordt duidelijk hoe rijk en gevarieerd zijn fotografisch palet is.

/4038.png
zaterdag 26 mei 2018 / NRC

Fotografie / Martin Schoeller

Op zijn foto’s van beroemdheden zie je elke rimpel, porie en pukkel


Fotografie Martin Schoeller fotografeert vooral beroemdheden in hyperrealistische close-ups. Direct, nietsverhullend. Acteurs zijn het moeilijkst. „Ik zeg: ben gewoon jezelf. Dat vinden ze lastig.”

/4016.png
maandag 14 mei 2018

Fotografie / Ellis Doeven

De walvis geeft zich

Toen Ellis Doeven voor de eerste keer in Point Hope, Alaska, kwam dacht ze: "Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat hier mensen wonen?” Nu is ze getrouwd met een walvisjager en hebben ze samen een dochter. 

/4024.jpg
zaterdag 5 mei 2018 / NRC

Fotografie / Anne Geene

Het hoeft niet mooi te zijn

Deze fotografen creëren foto’s zonder camera. Ze werken met gevonden beelden, oude chemische procédés of voorwerpen uit de natuur. Anne Geene gebruikt de natuur.

/4025.jpg
zaterdag 5 mei 2018 / NRC

Fotografie / Enrico Garzarro

'Ik vang bloemen'

Deze fotografen creëren foto’s zonder camera. Ze werken met gevonden beelden, oude chemische procédés of voorwerpen uit de natuur. Enrico Garzaro vangt bloemen.

Toon meer berichten