Artikelen in 'Fotografie' - X
/4016.png
maandag 14 mei 2018

Fotografie / Ellis Doeven

De walvis geeft zich

Toen Ellis Doeven voor de eerste keer in Point Hope, Alaska, kwam dacht ze: "Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat hier mensen wonen?” Nu is ze getrouwd met een walvisjager en hebben ze samen een dochter. 

/4024.jpg
zaterdag 5 mei 2018 / NRC

Fotografie / Anne Geene

Het hoeft niet mooi te zijn

Deze fotografen creëren foto’s zonder camera. Ze werken met gevonden beelden, oude chemische procédés of voorwerpen uit de natuur. Anne Geene gebruikt de natuur.

/4025.jpg
zaterdag 5 mei 2018 / NRC

Fotografie / Enrico Garzarro

'Ik vang bloemen'

Deze fotografen creëren foto’s zonder camera. Ze werken met gevonden beelden, oude chemische procédés of voorwerpen uit de natuur. Enrico Garzaro vangt bloemen.

/4026.jpg
zaterdag 5 mei 2018 / NRC

Fotografie / Eva-Fiore Kovacovsky

Als een schilder

Deze fotografen creëren foto’s zonder camera. Ze werken met gevonden beelden, oude chemische procédés of voorwerpen uit de natuur. Eva-Fiore Kovacovsky maakt unica

/4027.jpg
zaterdag 5 mei 2018 / NRC

Fotografie / Batia Suter

Ik geef de beelden een nieuw leven

Deze fotografen creëren foto’s zonder camera. Ze werken met gevonden beelden, oude chemische procédés of voorwerpen uit de natuur. Batia Suter recyclet beelden.

/4031.jpg
zaterdag 5 mei 2018 / NRC / Het Blad

Fotografie / Kees de Jong

Bruce at liever een hamburger

Zoon Mick de Jong digitaliseert sinds 2017 het archief van zijn vader, Kees de Jong, die tussen 1965 en eind jaren 80 honderden nationale en internationale artiesten voor zijn lens kreeg. Avonden en weekenden werkte hij door, zo’n 15.000 beelden staan nu online.

/4032.jpg
zaterdag 5 mei 2018 / NRC / Het Blad

Fotografie / KNVB-archief

Voor de eerste keer naar het WK

Het Nationaal Archief in Den Haag beheert miljoenen foto's. Onder andere die van de KNVB. Het Archief kwam in 1990 in bezit van drie foto- albums, met in totaal zo’n 10.000 voetbalfoto’s gemaakt tussen 1910 en 1940.

/4014.png
zondag 15 april 2018 / NRC

Fotografie / Seydou Keïta

De foto’s van Seydou Keïta hebben vele levens


De portretten die de Malinese fotograaf Seydou Keïta ruim een halve eeuw geleden maakte als persoonlijke souvenirs voor thuis, zijn nu uiterst waardevolle kunstwerken.

/4006.jpg
zaterdag 31 maart 2018 / NRC

Fotografie / The Photographer in the Garden

Hup, de tuin in!

The Photographer in the Garden is een prachtige ode aan de tuin als voedsel- en plezierverschaffer. Hoe tuinieren van bittere noodzaak een leuke hobby werd

/4001.jpg
vrijdag 23 maart 2018 / NRC

Fotografie / Bernd, Hilla en de anderen

De koele stilte van de Düsseldorfer Schule

Een hele groep Duitse fotografen werd wereldberoemd als exponent van de Düsseldorfer Schule – toch is hun werk heel divers. Wat ze wel met elkaar delen is hun manier van werken: objectief, onderzoekend en bedachtzaam.

/3977.jpg
donderdag 15 maart 2018 / NRC

Fotografie / Hans Bol

Vogels in grofkorrelig zwart

Fotograaf Hans Bol maakte een compact fotoboek over kraaien en raven. ,,Wat ik zie zijn intrigerende beesten: slim, speels, alert."

/3974.jpg
donderdag 15 maart 2018

Fotografie / Toon Michiels

Archief Toon Michiels naar Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft het complete archief van de Brabantse fotograaf Toon Michiels (1950-2015) als schenking ontvangen.

/3957.png
vrijdag 23 februari 2018 / NRC

Fotografie / Maria Austria

Een vrouw die doet wat ze zelf wil

"Vanaf het moment dat ze haar echtgenoot de deur uitzet, zie je dat ze nog sterker dan voorheen de vrijheid neemt om te doen wat ze zelf wil," zegt biograaf Martien Frijns over fotograaf Maria Austria. Austria staat bekend als de fotograaf die heel cultureel Nederland voor haar lens kreeg, maar ze deed veel meer dan dat.

/3931.jpg
donderdag 8 februari 2018

Fotografie / Back to the Future

Het maanlicht vangen

De tentoonstelling Back to the Future in Foam gaat over de ongelimiteerde experimenteerlust en de ultieme verwondering die gepaard ging met de uitvinding van de fotografie in de negentiende eeuw, en de reflectie en reactie op deze avontuurlijk beginperiode door hedendaagse kunstenaars.

/3930.jpg
zaterdag 20 januari 2018 / NRC

Fotografie / Jacqueline Hassink

Nee, géén wifi

Fotograaf Jacqueline Hassink reisde naar plekken op aarde waar het digitaal doodstil is. „Ik realiseerde me hoe verslaafd ik was aan mijn mobiele telefoon.”

/3910.jpg
zaterdag 30 december 2017 / NRC

Fotografie / Victoria & Albert Museum

Hier kan een mens tot rust komen

Het Londense Victoria & Albert Museum toont deze winter met Into the Woods – Trees in Photography een prachtige selectie bomen uit haar eigen fotocollectie. De sterk grafische patronen van takken en stammen, de structuren van basten en knoesten, de kleuren van bladeren en bloesems –  ze nodigden fotografen uit tot een artistieke, vaak lyrische benadering.

/3909.jpg
donderdag 28 december 2017 / NRC

Fotografie / Jaaroverzicht NRC 2017

De beste kunst van 2017

Wat blonk volgens de critici van NRC uit in de beeldende kunst van dit jaar. Ik stelde voor NRC mijn Top 5 fotografie samen. Op nummer 1: Alec Soth, wiens werk een een heerlijke, vrije wanderlust weerspiegelt. 'Met zijn sfeer van melancholie en verstilling is Soth een dichter met beelden'.

/3892.jpg
donderdag 21 december 2017

Fotografie / Francesco Neri

Ode aan de familie

Als professionele fotografen hun lens op hun eigen familie richten, is dat vaak geen vrolijke bedoening. Hoe anders is dat bij Francesco Neri, die een warm en intiem portret maakte van zijn Italiaanse familie.

/3886.jpg
zondag 10 december 2017 / NRC

Fotografie / Ad Van Denderen

De hoop is weg in Israël

Fotografie Ad van Denderen maakte een boek en een tentoonstelling met de foto’s die hij sinds begin jaren negentig in Israel en de Palestijnse gebieden maakt. En rondt daarmee eindelijk een 25 jaar durend project af. Een interview met een van Nederlands toonaangevende fotografen. 

/3879.jpg
vrijdag 17 november 2017 / NRC

Fotografie / Jan Eijkelboom

Kijk 'm daar zitten: de ideale man

Het feestelijk retrospectief van Hans Eijkelboom richt zich op zijn reeksen, maar laat ook zien hoe ontzettend grappig zijn foto's kunnen zijn.

Toon meer berichten