Artikelen in 'Beeldende kunst' - X
/5150.png
maandag 1 juli 2024 / NRC

Beeldende kunst / Jubileumjaar

Waar haalde Caspar David Friedrich zijn inspiratie vandaan?

In het jubileumjaar rondom de romantische schilder Caspar David Friedrich, zijn er behalve de blockbusters ook een intieme expositie in zijn geboorteplaats en een fietsroute. Ze belichten zijn Noord-Duitse inspiratiebronnen. Waar eindigt bij Friedrich de realiteit, en waar begint zijn verbeelding?

 

Voor NRC ging ik naar noord-Duitsland, bezocht de geboorteplaats van Caspar David Friedrich en fietste op Rügen, waar hij inspiratie vond. 

/4746.jpg
zaterdag 4 april 2020

Beeldende kunst / Recycle-design

Het tweede leven van iets dat eigenlijk kapot was


Een schoen versnipperen en er een nieuwe van maken, je oude theekopje een warmtebestendig oortje aanmeten. Repareren en hergebruiken is vaak beter én leuker dan iets nieuws kopen.

/4452.png
woensdag 11 december 2019 / NRC

Beeldende kunst / Jan Hendrix

Sensueel en aaibaar doek

In het Maastrichtse Bonnefantenmuseum zijn de metersgrote wandkleden van kunstenaar Jan Hendrix te zien. Ze verbeelden de natuur in het zuiden van Mexico. „Elke keer stel ik mezelf de vraag: welk materiaal heeft dit werk nodig?”

zaterdag 7 december 2019 / NRC / Het Blad

Beeldende kunst / Blaudzun

Ik ben een dictator met fluwelen handschoenen


Johannes Sigmond (44), bekend als Blaudzun, maakte muziek bij het werk van Sigmar Polke. Polke vs Blaudzun is vanaf 13 december te zien in het Cobra Museum in Amstelveen. Hij beantwoordt negen vragen, vrij naar Marcel Proust.

/4437.jpg
donderdag 31 oktober 2019 / NRC

Beeldende kunst / Fotofestival Noorderlicht

Waar de menselijke maat verloren raakt


Fotofestival Noorderlicht toont hoe megabedrijven de mondiale politiek en daarmee het leven van individuele burgers beïnvloeden.

/4434.png
woensdag 9 oktober 2019 / NRC

Beeldende kunst / For Forest - 299 bomen in een stadion

Een man riep: Rot op met je klotebos

Stadionkunst In een voetbalstadion in Oostenrijk staan momenteel 299 bomen. Het is een project van de Zwitserse kunstenaar Klaus Littman

/4389.jpg
donderdag 12 september 2019 / NRC

Beeldende kunst / Museum Beelden aan Zee

Beeldenrijk aan zee

Liefde voor kunst mondde uit in een museum met nu jaarlijks 100.000 bezoekers. Beelden aan Zee in Scheveningen bestaat 25 jaar.

donderdag 20 juni 2019 / NRC

Beeldende kunst / Interview Ben en Sacha Bowling

De late roem overvalt schilder Frank Bowling


Beeldende kunst Van de 85-jarige Britse schilder Frank Bowling (Brits-Guyana, 1934) opende onlangs een groot retrospectief in Tate Britain in Londen. Het is zijn eerste grote tentoonstelling in Engeland. Zijn kinderen bereiden zich alvast voor op het beheren van zijn nalatenschap.

/4183.jpg
zaterdag 1 december 2018 / NRC / Het Blad

Beeldende kunst / Bert Teunissen en Hans Gremmen

Strepen en stippen

In een ideale situatie is de samenwerking tussen fotograaf en vormgever meer dan de som der delen. Bert Teunissen maakte samen met vormgever Hans Gremmen het boek Dazzle.

 

dinsdag 27 november 2018 / NRC

Beeldende kunst / Jacqueline Hassink (1966 - 2018)

Steeds vaker zocht ze de stilte op

Kunstenaar Jacqueline Hassink (1966 - 2018) werd vooral bekend met kantoorfoto’s van multinationals. De laatste jaren zocht ze vaker de natuur en de stilte op. Donderdag overleed ze op 52-jarige leeftijd.

/4168.jpg
dinsdag 23 oktober 2018 / NRC

Beeldende kunst / Risk Hazekamp

Olympische Spelen met een luguber randje

In een totaal-installatie van nieuwe en oude fotografie vertelt Risk Hazekamp een persoonlijk verhaal over de Olympische Spelen in Mexico in 1968. Tien dagen voor de opening van die Spelen eindigden studentenprotesten in een bloedbad.

/4116.png
donderdag 6 september 2018 / NRC

Beeldende kunst / The Institute for Artists' Estates

'Een kunstenaar kan een tweede dood sterven'

Hoe ga je als kinderen van een beroemde kunstenaar om met de nalatenschap van je vader of moeder? Daarover boog een internationale groep erfgenamen zich op een symposium in Berlijn.

Also in English.

/4015.jpg
woensdag 18 april 2018

Beeldende kunst / Overdaad in Kunstlinie Almere Flevoland

Bombardement aan beelden

Overdaad in Almere laat ons de ongemakkelijke gevolgen zien van de overdadige en alomtegenwoordige beeldcultuur op het individu.

/3883.jpg
donderdag 30 november 2017 / NRC

Beeldende kunst / Antoni + Alison

Een vrolijk knip-en-plak-spel

Zowel de modecreaties als de foto's van het Britse kunstenaarsduo Antoni + Alison hebben altijd een licht absurdistische twist. 

/3823.jpg
vrijdag 15 september 2017

Beeldende kunst / Carla van de Puttelaar fotografeert de Vlaamse Meesters

Gluren bij de Zuiderburen

Fotograaf en kunsthistoricus Carla van de Puttelaar is gefascineerd door portretkunst. Voor See All This stelt ze scherp op de Vlaamse Meesters, nu te zien in het Mauritshuis: ‘Ik ben altijd op zoek naar een detail in een schilderij dat op zichzelf ook weer een krachtig beeld wordt.’

/3839.jpg
vrijdag 15 september 2017 / See All This

Beeldende kunst / Kattententoonstelling in de Kunsthal

De poes is een femme fatale

‘Een kat kan niet koken en ze ruimt niets op, maar waarom zou ze? Ze is je vrouw niet, ze is je maîtresse,’ schreef Midas Dekkers. In de tentoonstelling Kattenliefde. Negen levens in de kunst in de Rotterdamse Kunsthal is te zien hoe de kat sinds halverwege de negentiende eeuw door kunstenaars is afgebeeld. 

/3840.jpg
zaterdag 2 september 2017 / NRC

Beeldende kunst / The Skirt Chronicles

Rokjes en meer

Anders dan de titel doet vermoeden, gaat het nieuwe magazine The Skirt Chronicles niet alleen over rokjes en mode.

/3584.jpg
donderdag 15 december 2016

Beeldende kunst

See All This #4

In het vierde nummer van See All This: een intiem gesprek tussen Marina Abramovic & Robin de Puy; Jorge Manes Rubio bouwt een Tempel voor de maan; de Schatkamer van Nederland, gefotografeerd door Johannes Schwartz; en een geurkaart: ruik wat het Christuskind rook! En veel, veel meer!

/3585.jpg
donderdag 15 december 2016 / See All This #4

Beeldende kunst / Johannes Schwartz fotografeert museumdepots

Schatkamer Nederland

De rijkdom en diversiteit aan kunstwerken en voorwerpen die in de depots van de Nederlandse musea ligt opgeborgen, is enorm. Speciaal voor See All This werden kisten en kluizen, kelders en kasten geopend. ‘Een weergaloos moment.’  

/3526.jpg
donderdag 27 oktober 2016

Beeldende kunst / De zinnelijke gerechten van Dorothy Iannone

Het genot om voor jou te koken

Dorothy Iannone pleit voor het vieren van de liefde en voor totale overgave – met uitbundige erotiek, spiritualiteit en op z’n tijd een verrukkelijke spaghetti met kreeft.

Toon meer berichten