donderdag 30 november 2017 / NRC / foto: © Antoni + Alison Sheep & Green Bow from the Landscape Series, 2017

Beeldende kunst / Antoni + Alison

Een vrolijk knip-en-plak-spel

Op de foto’s van de Londense kunstenaars Antoni + Alison, nu te zien in Gallery Vassie in Amsterdam, is geschilderd, geplakt, er zijn beelden in elkaar gemonteerd, elementen toegevoegd of juist weggesneden. Op een landschap met schapen in een wei zijn groene rondjes geschilderd, op een groepsfoto zijn alle hoofden van de geportretteerden bedekt met chips of stukjes papier.

Qua sfeer houdt hun kleding het midden tussen het werk van Gilbert & George en de creaties van Viktor&Rolf

Antoni Burakowski (55) en Alison Roberts (54) werken al dertig jaar, sinds ze afstudeerden aan de Londense St Martins School of Art, samen als modeontwerpers onder de naam Antoni + Alison. Net als hun foto’s hebben hun modecreaties altijd een licht absurdistische twist: qua sfeer houdt hun kleding het midden tussen het werk van Gilbert & George (met hun droogkomische, typisch Britse humor) en de creaties van Viktor&Rolf (conceptueel, veel strikken). Het is geen haute couture – hun werk bevindt zich altijd net buiten het pad van de grote modenamen en modehuizen – maar ze werden er wel beroemd mee. Koningin Elizabeth speldde hen in 2008 de Member of the British Empire Medals op, hun kleding wordt gekocht door sterren als Nicole Kidman en Kate Moss en door kunstenaars als de Britse Rachel Whiteread, die een jurk van hen droeg naar de opening van haar grote retrospectief in Tate Britain dit najaar.

Het fotowerk van Antoni + Alison doet denken aan dat van dadaististen

Het fotowerk van Antoni + Alison doet denken aan dat van dadaististen die in hun collagekunst foto’s mixten met materialen als krantenpapier, tijdschriften en zelfs textiel. Ook heeft het wel gelijkenis met de huidige trend in de fotografie waarin kunstenaars felgekleurde elementen op hun foto’s aanbrengen (de Nederlandse Sanja MarušiÄ�), er op tekenen en borduren (de Britse Julie Cockburn) of stukken aan elkaar naaien (de Duitse Annegret Soltau). Alleen is het werk van Antoni + Alison een stuk lichtvoetiger en grappiger dan genoemde voorbeelden. Terwijl ze de ruim 70 foto’s in Amsterdam indelen in keurige klassieke thema’s als landschappen, portretten en stillevens, spelen ze een vrolijk knip-en-plak-spel met de invulling van deze thema’s. Door een stuk groene kool en een sperzieboon met een postelastiek vast te binden op een stuk roze papier bijvoorbeeld, tillen ze het stilleven toch weer naar een heel nieuw plan.

 

Photography Not to Wear. Brave New Work by Antoni + Alison. t/m 30 januari 2018 in Gallery Vassie Amsterdam