Artikelen in 'Achtergrond' - X
/4928.png
dinsdag 16 augustus 2022 / NRC

Achtergrond

Recent ook ...

Het is een beetje druk met werk, en het bijwerken van deze site schiet er dan  bij in. Ik doe onder andere de eindredactie voor NRC, en op deze site wordt keurig bijgehouden wat ik verder nog allemaal schreef. 

zaterdag 1 mei 2021 / NRC

Achtergrond / Willeke Alberti

‘Ik zet al 26 jaar zelf de vuilnisbak buiten’

 

Zangeres Willeke Alberti, nu 76, hoopt de tour ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag snel te hervatten. Ze is ook jurylid voor het Beste Nederlandse Songfestivalliedje Aller Tijden. Ze beantwoordt zeven vragen, vrij naar Marcel Proust

donderdag 1 april 2021 / NRC

Achtergrond / Kunstenaar Claudy Jongstra

'Ik heb haast, het is vijf over twaalf'

Claudy Jongstra (58) is beeldend kunstenaar, herderin, boerin en activist. In Museum de Lakenhal zijn tot 27 juni haar sculpturale kunstwerken van wol te zien. Ze beantwoordt zeven vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 6 maart 2021 / NRC

Achtergrond / Maartje Wortel

'Ik ben ongemakkelijk met mijn uiterlijk'

 

Begin april verschijnt De Groef. Een wandeling, van schrijfster Maartje Wortel (38). Ze beantwoordt acht vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 6 februari 2021 / NRC

Achtergrond / Roxanne Hehakaija

'Ik heb me letterlijk omhoog geschopt in het straatvoetbal'

Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija (36) zit in Wie is de Mol?, was top-straatvoetbalster en is sociaal ondernemer met Favela Street, dat jongeren motiveert een rolmodel te zijn voor hun omgeving. Ze beantwoordt acht vragen, vrij naar Marcel Proust.

/4767.jpg
vrijdag 8 januari 2021 / NRC

Achtergrond / Henk Schiffmacher

De tatoeage is mainstream, de tatoeëerder een beroemdheid


In een lijvig koffietafelboek toont tatoeagekoning Henk Schiffmacher een selectie uit zijn imposante tattooverzameling.

zaterdag 5 december 2020 / NRC

Achtergrond / Paula van der Oest

‘Als ik straks op mijn sterfbed lig, zal ik niet denken aan de films die ik heb gemaakt’

Paula van der Oest (55) is regisseur, producent en scenarioschrijver. Voor De Slag om de Schelde, de film die vanaf 17 december in de bioscoop te zien is, schreef ze het script. Ze beantwoordt acht vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 7 november 2020 / NRC

Achtergrond / Nadia Moussaid

‘We trouwen pas als we drie dagen lang kunnen feesten’

Nadia Moussaid (36) presenteerde deze zomer samen met Pieter van der Wielen Op1 en is talkshowhost van Mondo, het cultuurprogramma van de VPRO. Ze beantwoordt acht vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 3 oktober 2020 / NRC

Achtergrond / Abdelkader Benali

'Ze huilde als we kwamen en ze huilde als we gingen'

Schrijver Abdelkader Benali (44) won onlangs de Gouden Ganzenveer voor zijn ‘grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal’. Voor de Maand van de Geschiedenis (oktober) schreef hij het essay Reizigers van een nieuwe tijd. Hij beantwoordt zeven vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 5 september 2020 / NRC

Achtergrond / Tim den Besten

‘Ik schiet al vol bij een Merci-reclame’

Vanaf 10 september presenteert Tim den Besten (33) voor de VPRO een nieuw seizoen van De outsiders. Hij beantwoordt acht vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 4 juli 2020 / NRC

Achtergrond / Benno Tempel

Gaat reizen eigenlijk niet over verlangen?

Het Kunstmuseum Den Haag kon in juni eindelijk weer open, met onder andere de expositie 'Breitner vs Israels – Vrienden en rivalen.' Directeur Benno Tempel (48) beantwoordt acht vragen, vrij naar Marcel Proust.

woensdag 3 juni 2020 / NRC

Achtergrond / Antoine Bodar

'We zijn verdoofd door materialisme'


Antoine Bodar (75) is priester, kunsthistoricus, auteur en hoogleraar en blogt vanuit Rome met regelmaat over kerk en Christendom. Hij beantwoordt acht persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 2 mei 2020 / NRC

Achtergrond / Aafke Romeijn

'Ik ben bang dat de hele culturele sector omvalt’


Openhartig Muzikante en schrijfster Aafke Romeijn (33) maakte samen met haar zus Anneke Romeijn een podcast over het oorlogsverleden van haar overgrootouders (De familie Romeijn, vanaf 1 mei). Ze beantwoordt acht vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 4 april 2020 / NRC

Achtergrond / Annelies Verbeke

‘Ik ben een vat vol tegenstrijdigheden’


De Belgische schrijfster Annelies Verbeke (44) schreef een nieuw kinderfilosofieboek; Patrick. Ook werden onlangs drie van haar Theaterteksten gepubliceerd. Ze beantwoordt acht vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 7 maart 2020

Achtergrond / Openhartig: Mark Tuitert

'Ik heb geleerd ook mijn duistere kant te accepteren'

Mark Tuitert (39), oud-topschaatser, is ondernemer en sportcommentator bij schaatswedstrijden. Hij beantwoordt zeven persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust

zaterdag 1 februari 2020 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Johanna ter Steege

Ik ben altijd wel ergens over aan het piekeren

Actrice Johanna ter Steege (58) speelt met Herman Finkers in het Twentstalige De Beentjes van Sint-Hildegard (vanaf 13 februari in de bioscoop). Ze beantwoordt zeven persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 2 november 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Sara Kroos

'Mijn grote angst is dat ik in mijn diepste wanhoop mijzelf wat aandoe'


Openhartig Sara Kroos (38) is cabaretière. Haar nieuwe theatershow Verte gaat op 16 november in première in de Stadsschouwburg in Utrecht. Ze beantwoordt acht persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

zaterdag 5 oktober 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Mano Bouzamour

De seks. Het niet gelovig zijn. Schande!

Mano Bouzamour (28) is columnist en schrijver. De verfilming van zijn bestseller De belofte van Pisa gaat 10 oktober in première. Hij beantwoordt zes persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

/4391.png
donderdag 5 september 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Hanne van der Woude

Nachtmonsters

Wat doet het met een gezin als een kind lange tijd niet door wil slapen? „Himalayazout om de lucht te zuiveren, lood tegen de aardstralen. Ik greep alles aan; zo wanhopig was ik.”

donderdag 5 september 2019 / nrc / Het Blad

Achtergrond / Joost Swarte

Ik heb een beetje uitvindershersenen

Openhartig De Kunsthal Rotterdam toont dit najaar een overzicht van het werk van illustrator, ontwerper en architect Joost Swarte (72). Hij beantwoordt zeven persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

Toon meer berichten