Artikelen in 'Achtergrond' - X
/4391.png
donderdag 5 september 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Hanne van der Woude

Nachtmonsters

Wat doet het met een gezin als een kind lange tijd niet door wil slapen? „Himalayazout om de lucht te zuiveren, lood tegen de aardstralen. Ik greep alles aan; zo wanhopig was ik.”

/4392.jpg
donderdag 5 september 2019 / nrc / Het Blad

Achtergrond / Joost Swarte

‘Ik heb een beetje uitvindershersenen’

Openhartig De Kunsthal Rotterdam toont dit najaar een overzicht van het werk van illustrator, ontwerper en architect Joost Swarte (72). Hij beantwoordt zeven persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

/4360.png
zaterdag 6 juli 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Fotoverhaal Merlijn Doomernik

De kinderen van Karbaat

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat blijkt de donorvader van inmiddels 53 kinderen. Die hebben ineens een grote familie erbij. „Kijk, je hebt dezelfde mond, dezelfde ogen.”

/4361.jpg
zaterdag 6 juli 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Kenny B.

De focus op je eigen geluk heeft iets egocentrisch

Zanger Kenneth Bron alias Kenny B. (57), bekend van de hit Parijs, staat deze zomer in verschillende openluchttheaters. Hij beantwoordt acht persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

/4320.jpg
zaterdag 1 juni 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Barry Hay

Ik functioneer het best op een lichte buzz

Barry Hay (70), de zanger van Golden Earring, staat deze zomer onder andere op Pinkpop. Hij beantwoordt acht persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

/4322.jpg
zaterdag 4 mei 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Emilio Guzman

Ik ben bang dat ik het als vader niet goed zal doen


Cabaretier Emilio Guzman (38) maakte met goede vriend en collega Thijs van Domburg het boek Nerds. Hij beantwoordt zeven persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

/4297.png
zaterdag 6 april 2019 / NRC

Achtergrond / Marjolijn van Heemstra

'Ik vind het een afknapper als een man een superdure auto heeft'

Marjolijn van Heemstra (38) is schrijver, columnist en theatermaker (haar voorstelling Stadsastronaut is in april nog te zien in diverse theaters). Voor de rubriek Openhartig van Het Blad bij NRC beantwoordt ze zeven persoonlijke vragen, vrij naar Marcel Proust.

/4271.jpg
zaterdag 2 maart 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Nazmiye Oral

'Ik nam mijn moeders manipulatiepatroon over'


In de rubriek 'Openhartig' van Het Blad bij NRC beantwoordt Nazmiye Oral (49), schrijfster, columniste en actrice, zeven persoonlijke vragen uit de lijst van Marcel Proust.

/4245.png
zaterdag 2 februari 2019 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Sinan Can

Sinan Can: ‘Soms voelt het alsof mijn tijd bijna op is, alsof alles nú moet’


Sinan Can (41) maakt documentaires (In het spoor van IS, Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië) en doet mee aan Wie is de Mol?. Hij beantwoordt acht persoonlijke vragen uit de lijst van Marcel Proust.

/4166.png
maandag 22 oktober 2018 / NRC

Achtergrond / Tineke de Ruiter (1952-2018)

Bescheiden, maar niet uit te vlakken

Tineke de Ruiter (1952 – 2018) was dé kenner van de fotografiegeschiedenis in Nederland. Ze overleed onlangs op 66-jarige leeftijd.

/4167.jpg
zaterdag 20 oktober 2018

Achtergrond / Ben & Sacha Bowling

Het werk van hun vader

Onlangs sprak ik in Londen met Ben & Sacha Bowling, zonen van de 84-jarige Britse kunstenaar Frank Bowling, die in 2019 een grote solo heeft in het Londense Tate Modern. Ik ontmoette Ben en Sacha tijdens het symposium van The Institute for Artists' Legacy's - voorjaar 2018 in Berlijn, waar zij aanwezig waren om uit te zoeken hoe zij de nalatenschap van hun vader moeten gaan beheren.

 

Het verhaal volgt binnenkort in NRC. 

/4041.jpg
donderdag 7 juni 2018

Achtergrond / The Institute of Artists' Estates

Researchtrip Berlijn

Van 5-7 juni 2018 bezocht ik een workshop van The Institute of Artists' Estates in Berlijn. Thema: Artists' Legacy Planning. Oftewel: Hoe hou je de nalatenschap van een kunstenaar levend en relevant?

Interessante sprekerslijst met onder anderen Chris Dercon (vml dircteur Haus der Kunst en Tate Modern), Hannes Koch (Random International) en Andrea Theil (Roy Lichtenstein Foundation).

En een bezoek aan het Gerhard Richter Archiv in Dresden en de showroom van de Stiftung Arp in Berlijn. 

Verhaal in NRC volgt in juli.

/4030.png
zaterdag 5 mei 2018 / NRC / Het Blad

Achtergrond / Digitaliseren foto-archieven

Schatkamers vol foto’s

Het lijkt alsof alles tegenwoordig te googlen valt, maar veel fotomateriaal bestaat alleen analoog. Miljoenen foto’s, dia’s en negatieven liggen opgeborgen in dozen en lades. Musea en fotografen digitaliseren nu hun archief.

/3932.jpg
zaterdag 3 februari 2018 / NRC Het Blad

Achtergrond / Another Escape

De wildernis is er nog

Het Britse magazine Another Escape onderzoekt de wildernis. Wat dat eigenlijk is, hoe ons beeld ervan in de loop van de tijd veranderd is en vooral: hoe waanzinnig wonderschoon die eruit kan zien.

/3864.jpg
vrijdag 22 september 2017

Achtergrond / Fotobiënnale Tallin

Researchtrip Tallinn Photo-month

In september bezocht ik op uitnodiging van het Estonian Contemporary Art Development Center de Tallinn Photomonth, een fotobiënnale die sinds 2011 in Tallinn, Estland wordt gehouden.

Ik ontmoette er onder andere artistiek directeur Laura Toots and managing director Kadri Laas. Tallinn Photomonth is een initiatief van de Estonian Union of Photography Artists (Foku). 

/3800.jpg
zaterdag 24 juni 2017

Achtergrond / Dolf Toussaint (1924-2017)

'De mens is heilig'

'Niet het vak, maar de mens is heilig,' vond fotograaf Dolf Toussaint. Hij werd vooral bekend met zijn foto's van het oude Amsterdam.

/3766.png
maandag 8 mei 2017

Achtergrond

Verslag Israël Researchtrip

Op de website van Ronit Eden vind je nu de verslagen die de deelnemers, waaronder ik, maakten van de reis die we maakten in april.

Vind hier mijn verslag van ons bezoek aan Jeruzalem.

/3746.jpg
donderdag 20 april 2017

Achtergrond / Kunstreis

Researchtrip Israël

In april maakte ik op uitnodiging van KUNSTENISRAËL een onderzoeksreis, speciaal ontwikkeld voor een ontmoeting tussen de Nederlandse kunstwereld (o.a. museummanagement, curatoren en journalisten) en de belangrijkste cultuurmakers van Israël. 

/3532.jpg
vrijdag 28 oktober 2016

Achtergrond / See All This genomineerd voor Mercur 2016

Nominatie Beste Lancering 2016

Hoera! See All This is genomineerd voor de Mercur Lancering van het Jaar 2016. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats tijdens het tijdschriftengala op 15 december. 

/1611.jpg
zaterdag 27 december 2014 / NRC Handelsblad

Achtergrond / Reconstructie van een redding

De een na de ander sprong in het water

In mei rijdt in Haarlem een auto in de gracht die meteen zinkt. Bestuurder Patrick Keeler krijgt zijn gordel niet los. Toch overleeft hij het. Over een bijna fataal ongeluk en wie de auto achterna doken.

 

UPDATE oktober 2018: Er wordt momenteel gewerkt aan een scenario voor de verfilming van het verhaal.

Toon meer berichten