zaterdag 5 mei 2018 / NRC / Het Blad / Bruce Springsteen. Foto Kees de Jong / Unforgotten Photos

Fotografie / Kees de Jong

Bruce at liever een hamburger


Kijk hem daar staan. Een jonge Bruce Springsteen die ontspannen naar de camera lacht, net na zijn Born to Run-concert, op 23 november 1975 in de Amsterdamse RAI. Terwijl daar kreeft, kaviaar en champagne klaarstonden, ging hij liever een hamburger eten in de stad – waar Kees de Jong (76) deze foto van hem maakte.

 

Zijn zoon ontdekte het intieme, bijna amicale portret in een verhuisdoos op zolder, tussen duizenden prints en negatieven van sterren als Michael Jackson, Diana Ross en Johnny Cash. De Jong begon zijn carrière met het maken van platenhoezen voor Nederlandse artiesten. Hij kreeg tussen 1965 en eind jaren 80 honderden nationale en internationale artiesten voor zijn lens, in opdracht van Sony Music. Kees de Jong: „Het was de tijd van Toppop en Countdown, ver voor YouTube en Spotify, toen wereldsterren nog persoonlijk de promotie voor hun concert kwamen doen.”

 

Het was destijds veel makkelijker om dichtbij te komen. „Ik ontmoette sommige artiesten toen ze nog niet zo beroemd waren en volgde ze tijdens hun carrière. Dat schept een band. De zoon van Gloria Estefan logeerde bij ons toen zij op tournee in Europa was, ik golfte met Alice Cooper en tenniste met Tony Bennett. Het was relaxed, niet dat hysterische persgedoe van nu.”

 

Zoon Mick de Jong (41), ook fotograaf, digitaliseert sinds 2017 het archief van zijn vader. Avonden en weekenden werkte hij door, zo’n 15.000 beelden staan nu online. Mick de Jong: „ Een aantal beelden en negatiefstroken zat keurig in plastic insteekmapjes, maar er waren ook negatiefstroken en prints die los in de doos lagen, onder het stof. Ik kom elke week iets bijzonders tegen. Mijn vader maakte soms proefopnames van het gezin. Dan zie ik een foto van mezelf als 10-jarig jongetje, een foto van mijn broertje, en dan ineens een jonge Mick Jagger.”

 

Unforgotten.photos